specialisme

OVERBELASTE JONGEREN met (vermoedelijk) ASS, depressie of hoogbegaafdheid

Overbelaste jongeren met (vermoedelijk) ASS,depressie,hoogbegaafdheid

DIAGNOSE

Wanneer jongeren getest worden krijgen zij een diagnose waar zij al dan niet achter staan. Wat mij als professional opvalt is dat het informeren van ouders d.m.v. psycho-educatie over de diagnose beter en diepgaander kan en dat de jongeren vaak geen of weinig behoefte hebben aan de informatieve gesprekken. Zij weten tenslotte zelf wel hoe ze in elkaar zitten.

De ouders, maar ook de jongeren blijven vaak met veel vragen achter. Zij weten niet welk probleem bij de diagnose kan horen en welk probleem bij een “standaard” puber horen. De onzekerheid bij de jongere neemt vervolgens toe en het gevoel van onmacht bij ouders bereikt grote hoogten.

Door ouders wordt vrij snel begonnen met een zoektocht in informatieland; er worden boeken gelezen, internet wordt afgestruind en zij sluiten zich aan bij informatie groepen. Echter kunnen deze vastgelopen jongeren dit niet, zij zijn niet in staat om de nodige stappen te zetten en kunnen steeds verder wegglijden in een depressie.

VERMOEDENS

Veel ouders met hoogbegaafde kinderen of met kinderen die lichte ASS kenmerken vertonen zitten vaak met hun handen in het haar. De begeleiding die wordt geboden sluit niet voldoende aan of verhalen worden niet gehoord. Bij vermoedens over hoogbegaafdheid of ASS in combinatie met een hoger IQ voelen ouders zich vaak onzeker; is mijn kind echt wel zo slim, moet ik niet gewoon wat strenger zijn of doe ik het wel goed, zijn vragen die dagelijks door het hoofd gaan.

OP AFSTAND

Ik coach jongeren en hun ouders die soms een flinke afstand moeten afleggen om in Apeldoorn te komen. Als dit door ziekte, vermoeidheid, depressie of andere klachten niet mogelijk is kan ik via videobellen of telefoon de ondersteuning bieden die nodig is. Videobellen kan in het begin een beetje vreemd voelen maar ik zit je echt niet de hele tijd aan te staren. Ik werk met allerlei verschillende coachingsmethodes dus het grootste deel van de tijd ben je bezig met jezelf en ervaar je mijn aanwezigheid op het scherm als de normaalste zaak van de wereld.

Er zijn jongeren die niet meer weten hoe ze hun leven kunnen oppakken, zij willen wel, maar kunnen het simpelweg niet.  Zij zitten vast in hun eigen wereld en hoe ouders ook proberen om ze te bereiken; ze lijken onbereikbaar geworden en zitten vast in hun eigen bubbel. Voor deze overbelaste groep is het heel fijn om vanuit huis in hele kleine stapjes weer zelfvertrouwen te kunnen opbouwen.

SAMEN, NIET MEER ALLEEN

We gaan samen uitzoeken wat jouw beweegredenen zijn om niet de deur uit te gaan, wat jou in de weg zit of welke problemen jij ervaart, zodat je eerst wat vrijheid in je hoofd ervaart voordat je de wereld weer in gaat. Ik luister echt naar jouw verhaal en naar het verhaal van je ouders, wat is er allemaal gebeurt met jou? Van daaruit begint het groeiproces waar jij zo naar verlangt.

Het leven zit vol wonderen, een daarvan ben jij!

Het leven zit vol wonderen, een daarvan ben jij!

Laat vrijblijvend een berichtje achter

Contactgegevens:

Marieke Hädicke

Gruttersdreef 319
7328DR Apeldoorn

06-14287740
info@bepaal-je-koers.nl